-15% rabatu na kawę Manuel Caffe
Rurka silikonowa do ekspresów Saeco: Royal Professional, Royal Gran...
Płyn odkamieniający do ekspresów Saeco i Gaggia o pojemności 250ml...
Złączka rurki zasysającej cappuccinatore do ekspresów Saeco: Aulika...
Gumowy pierścień cappuccinatore do ekspresów marki Saeco: Aulika Focus...
Łącznik przelotowy rurki do ekspresów Saeco: Aulika Focus oraz Aulika...
Filtr do automatycznych ekspresów ciśnieniowych firmy Saeco
Brak dostawców
Tagi
-15% rabatu na kawę Manuel Caffe
Marka Manuel Caffe to ponad 40 lat historii w branży kawowej.
Wydaje się oczywistym to, że do ekspresu do kawy używamy kawy. Mimo wszystko firmy, które zajmują się serwisowaniem ekspresów do kawy często znajdują tam różne dziwne rzeczy niekoniecznie związane z kawą, a które z pewnością nigdy nie powinny trafić do ekspresu do kawy. Czego więc na pewno nigdy nie używać w pobliżu naszego ekspresu do kawy?
Po pierwsze - kawy aromatyzowane (1). Podczas ich produkcji świeżo wypalone ziarna kawy zamaczane są w niezwykle gęstym syropie o ustalonym smaku. Dzięki swojej porowatej teksturze i wysokiej temperaturze świeżo po wypaleniu ziarna kawy reagują na ten syrop jak gąbka na wodę. Niestety tego typu ziarna nie nadają się do używania w domowych ekspresach do kawy wyposażonych w młynek. Kawa tego typu jest niezwykle oleista i kleista przez co przylega do młynka i ostatecznie sprawia, że ten przestaje pracować. A to już jest bardzo drogie do naprawy.
Po drugie jeśli używamy domowego ekspresu do kawy z opcją używania kawy mielonej nasza lista rzeczy, których nie wsypujemy do ekspresu rozszerza się. Przede wszystkim nie wsypujemy tam kawy rozpuszczalnej (2). Dlaczego? Cóż automatyczne ekspresy do kawy nie zostały zbudowane do zaparzania takiej kawy. Kawa rozpuszczalna to w dużym skrócie kawa już wcześniej zaparzona i osuszona. Wewnątrz ekspresu do kawy działa jak ta aromatyzowana zatykając wszystko wokół. Kawę rozpuszczalną pijmy tak jak to zostało przykazane - zalewając ją gorącą wodą w naszym kubku.
Po trzecie - żaden rodzaj i typ herbaty (3) nigdy nie powinien trafić do jednostki zaparzającej naszego domowego ekspresu do kawy. Jednostka zaparzająca naciska i przepuszcza wodę przez zmieloną kawę. Nie użyjemy takiej ilości herbaty jak kawy przez co woda będzie przepływać za szybko, a dodatkowo zachodzi szansa, że część herbaty pozostanie na jednostce zaparzającej uszkadzając lub zatykając ją. Domowe ekspresy do kawy posiadają funkcję gorącej wody i powinniśmy używać jej w sytuacji gdy mamy ochotę na herbatę.
Są takie okazje gdy niektórzy chcąc napić się doskonałego cappuccino zasypują cukier lub mleko w proszku (4) do młynka na kawę lub pojemnika na kawę mieloną. Jednostka zaparzająca i układ mleczny to dwa kompletnie różne systemy. Każda nasza kawa trafia do jednostki zaparzającej - serca naszego domowego ekspresu do kawy. Ziarna są mielone w młynku, w czasie gdy kawa mielona pomija ten etap i trafia bezpośrednio do komory zaciskowej. Jeśli nasz ekspres do kawy nie posiada specjalnego systemu spieniania mleka trzymajmy produkty mleczne zdala od niego.
Podsumowując - nie wolno używać w ekspresie do kawy nic innego oprócz ziaren kawy oraz kawy wcześniej zmielonej (w ściśle określonej porcji, zazwyczaj jedna łyżeczka dołączona do ekspresu). Domowy ekspres do kawy nie został stworzony do używania innych produktów niż kawa. Kawy aromatyzowane, rozpuszczalne, herbaty, cukier czy mleko nigdy nie powinny trafić do jego wnętrza i mogą w znaczący i kosztowny sposób uszkodzić domowy ekspres do kawy. Utrzymujmy nasze ekspresy do kawy czyste i zadbane, a jeśli nasze potrzeby spożywania innych kaw wzrosną pomyślmy o zakupie dodatkowych akcesoriów do przygotowania takich.
Zostaw komentarz