-15% rabatu na kawę Manuel Caffe
Rurka silikonowa do ekspresów Saeco: Royal Professional, Royal Gran...
Płyn odkamieniający do ekspresów Saeco i Gaggia o pojemności 250ml...
Złączka rurki zasysającej cappuccinatore do ekspresów Saeco: Aulika...
Gumowy pierścień cappuccinatore do ekspresów marki Saeco: Aulika Focus...
Łącznik przelotowy rurki do ekspresów Saeco: Aulika Focus oraz Aulika...
Filtr do automatycznych ekspresów ciśnieniowych firmy Saeco
Czarna wylewka kawy do ekspresów Saeco z serii Aulika EVO
Automatyczny ekspres do kawy FREE Coffee Format Masz Pytania? Zadzwoń do...
Brak dostawców
Tagi
-15% rabatu na kawę Manuel Caffe
Marka Manuel Caffe to ponad 40 lat historii w branży kawowej.
Mrożona kawa to idealne rozwiązanie na schłodzenie i odświeżenie się w gorący dzień. Dwie pieczenie na jednym ogniu, prawda? Poniżej znajdziecie kilka przepisów, które powinniście dodać do swojej kolekcji. Jeśli nigdy nie próbowaliście przygotować kawy na zimno, to musimy to powiedzieć, jest to bardzo proste!
Po pierwsze przygotowanie. Aby uzyskać najlepsze efekty rekomendujemy wykorzystanie kostek lodu zrobionych z kawy albo napoju zwanego Cold Brew. Jeśli dodamy zwykłe kostki lodu do naszych kaw to nie tylko zyskają one więcej wody, ale stracą również na smaku. Pamiętaj, że chcemy mocnej, pysznej i mrożonej kawy! Poniżej znajdziecie instrukcje jak przygotować kostki lodu z kawy i Wasz własny domowy Cold Brew.
To chyba najprostsza z instrukcji jakie tu znajdziecie: wlewamy kawę w temperaturze pokojowej do naszej formy na kostki lodu. Pamiętajcie użyć kawy, którą lubicie bo później łatwo ją wyczujecie w swojej filiżance. Ważne jest też żebyście nie dodawali do kawy cukru albo mleka. Dlaczego polecamy wykorzystywanie kostek lodu z kawy? Zwykłe kostki lodu ostatecznie w Waszej filiżance zamienią się w wodę i mocno osłabią smak i moc mrożonej kawy.
Zanim zaczniecie pomyślcie o tym jak dużą porcję Cold Brew chcecie uzyskać. To ważne, bo współczynnik wody do użytej kawy zmielonej powinien wynosić 1:8. Ideałem jest gdy Wasza kawa mielona jest dość gruba – prawie jak okruszki chleba. Wysterylizujcie słoik, wsypcie zmieloną kawę do środka i zalejcie zimną wodą. Pozostawcie w spokoju aż ładnie się połączą, a następnie przykryjcie słoik i zostawcie na 8 do 12 godzin. Nie jest ważne gdzie będziecie trzymać słoik – równie dobrze może to być w lodówce jak i na zewnątrz jej. Gdy kawa będzie gotowa 2-3 razy użyjcie sitka do usunięcia jak największej ilości fusów z Waszego Cold Brew.
Teraz przy użyciu tylko kilku podstawowych składników możemy stworzyć kilka kaw mrożonych idealnych na gorący dzień:
Będziecie potrzebować (na 6-8 porcji):
• 4 filiżanki mocnej gorącej kawy
• ¼ filiżanki skondensowanego mleka
• 6 strąków kardamonu, opcjonalnie
• 2 filiżanki mleka
• Kostki lodu
Wlewamy gorącą kawę na skondensowane mleko w wyższej szklance. Dodajemy nasiona kardamonu i czekamy aż cała mikstura delikatnie się schłodzi. Dalej usuwamy kardamon i dodajemy zwykłe mleko. Zostawiamy w lodówce aż całkowicie się schłodzi. Przed podanie wrzucamy kilka kostek lodu do szklanki i polewamy skondensowanym mlekiem z góry. Smacznego!
Źródło: https://deliciousshots.com
Będzie potrzeba (1 porcja):
• Kostki lodu z kawy (ważne: ten przepis zawiera kostki lodu zrobione z kawy i odrobiny syropu czekoladowego)
• Mleko
• Bitą śmietanę
• Czarną czekoladę
Jak wspominaliśmy wcześniej kostki lodu użyte w tym przepisie zrobione są ze schłodzonej kawy i czekoladowego syropu. Jeśli macie zwykłe kostki lodu z kawy też możecie ich użyć, ale pamiętajcie dodać odrobinę syropu czekoladowego do szklanki przed podaniem.
Przygotowanie jest banalnie proste: do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, zalewamy mlekiem prawie do końca, nakładamy koronę z bitej śmietany i dekorujemy gorzką czekoladą. Voila!
Potrzebujecie (1 porcja):
• Cytryny
• Kawa Cold Brew
• Cukier
• Kostki lodu
Wyciśnijcie cytryny tak aby uzyskać około ½ filiżanki soku. Dodajemy trochę cukru (według uznania) do filiżanki w połowie wypełnionej Cold Brew. Mieszamy oba roztwory, dodajemy kostki lodu, dokładnie mieszamy. Podajemy z plastrem cytryny na górze.
Potrzebujemy (na 1 porcję):
• Łyżkę lodów waniliowych
• Kawę Cold Brew
• Bitą śmietanę
• Wiórki czekolady
Bierzemy wysoką szklankę i wrzucamy lody do środka. Zalewamy Cold Brew i nakładamy bitą śmietanę z góry. Posypka z wiórek czekolady na koniec i gotowe do podania :)
Cztery bardzo proste przepisy na gorący dzień. Jeśli którychkolwiek spróbowaliście, podzielcie się swoimi uwagami w komentarzach poniżej. Smacznego!
Zostaw komentarz